top of page
Yazarın fotoğrafıBilecik İl Temsilciliği

KÜTAHYA ECZACI ODASI EV SAHİPLİĞİNDE YAPILMIŞ OLAN EGE ECZACI ODALARI DANIŞMA KURULU TOPLANTI SONUCU

EGE ECZACI ODALARI DANIŞMA KURULU

SONUÇ BİLDİRGESİ

Ege Eczacı Odaları Danışma Kurulu Toplantısı 14 Nisan 2018 tarihinde Kütahya Eczacı Odası ev sahipliğinde yapılmış olup, sonuç bildirgesi aşağıdadır ;

1- SGK ile devam eden protokol revizyon görüşmelerinde teknik konularda ve ceza-i müeyyide maddelerinde meslektaşlarımız lehine yapılacak düzenlemeleri önemli bulmakla birlikte; devam eden protokol görüşmelerinden meslektaşlarımızın en büyük beklentisi ekonomik iyileştirmelerdir. Bu noktada ıskonto baremlerinin en az enflasyon oranında güncellenmesini ve reçete hizmet bedellerinin eczacının emeğini karşılayacak gerçek bir değere yükseltilmesini istiyor, bu güncellemeler yapılırken sadece 2017 yılı enflasyon oranlarının değil son iki yılın dikkate alınmasını talep ediyoruz.

2- 1 Nisan 2018 tarihinde başlayan Renkli Reçete Sistemindeki yeni uygulamadaki sıkıntılar, hekimlerimizin henüz bu sisteme entegre olamamaları ve İTS stoklarımızın eczanelerden kaynaklanmayan hatalardan dolayı ertelenmeli ve ciddi bir revizyon ile hayata geçirilmelidir. E-Defter kayıtlarındaki İTS kaynaklı sıkıntılardan dolayı eczaneler bu geçiş sürecinde mağdur edilmemelidir. Eczanelere ilgili ilaçlar için stok düzeltme hakkı tanınmalıdır.

3- Veteriner ilaçların 5996 sayılı kanun gereğince 1 Mart 2018 tarihinden itibaren veteriner ilaç takip sistemine girişi zorunlu hale gelmiştir. Bu uygulamanın hayvan sağlığı dolayısıyla halk sağlığı açısından faydalı olduğunu düşünüyoruz. Fakat uygulamadaki birçok aksaklığın yanında Veteriner hekimlerin aynı anda hem reçete yazması hem de ilaç vermesinin kesinlikle engellenmesi gerekmektedir. Bu konuda hukuki alt yapının araştırılarak gerekli girişimlerin yapılmasını TEB’den talep ediyoruz. İlacın olduğu yerde eczacı vardır. Eczacısız veteriner ilaç düşünülemez. Türkiye’nin her bölgesine yayılmış 7/24 hizmet veren , 25000 eczane veteriner ilaçlar için en kolay ,en güvenilir ve en ekonomik ulaşım yoludur. Afyon Eczacı Odamızın bu konuda yaptığı çalışmayı önemli buluyor ve kamu oyunun dikkatine sunuyoruz.

4- Fitoterapi, Homeopati ve Aromaterapi konusunda  Akademik Eğitim alan tek meslek gurubu eczacılardır. Bitkisel ürünler ile tedavinin Eczanelerden ve Eczacı danışmanlığında yapılabilmesini sağlayacak yasal düzenlemeler için TEB gerekli girişimlerde bulunmalıdır.

5-Eczanelerdeki Isı-Nem takibi konusunda TEB Merkez Heyeti ivedi bir çalışma yapmalı ve eczanelerde büyük mağduriyetler oluşmadan bu konu Soğuk Zincir Ürünler haricinde meslektaşlarımızın gündeminden tamamen çıkmalıdır.

6- Yardımcı Eczacı konusu son dönemde gerek meslektaşlarımız gerekse de eczacılık fakültesi öğrencileri açısından potansiyel bir sorun olarak önümüzde durmaktadır , bu konu çok büyük bir sorun olmadan önce konunun tüm paydaşları ile etkin ve gerçekçi bir çözüme ulaştırılmalıdır.

7- Kooperatiflerimiz bizlerin ortak değeridir ve örgütlü yapımızın en büyük teminatlarından bir tanesidir. Bu bağlamda odalarımız olarak kooperatiflerimiz ile birlikte yol almaya devam edeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Kooperatiflerimizden de bu süreçte Oda Yönetim Kurulları ile daha sağlıklı diyaloglar içerisinde olmalarını ve işbirliğinin en üst seviyede tutulmasını bekliyoruz.

8- TEB Merkez heyetinin protokol görüşmeleri başta olmak üzere yapılan tüm çalışmalarda Oda Başkanları ile daha etkili iletişim ve ortak çalışma içerisinde olmasını sağlama adına bu ilişkiyi sağlayacak ortak bir mekanizmanın kurulması beklentimizi ifade ediyor ve bunun Merkez Heyetimizi daha güçlü kılacağını düşünüyoruz.

9- 14 Mayıs Eczacılar Günü etkinliklerinde Eczacılık Mesleğinin önemini ve vazgeçilmezliğini ortaya koyan ortak bir tema belirlenmeli ve TEB öncülüğünde tüm odalarımızda  etkinlikler düzenlemelidir.

                                                                        Eczacı kamuoyuna saygılarımızla …

31 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page